בשנים האחרונות אנחנו עדים לכך שנבנים בישראל עוד ועוד גורדי שחקים, והסיבה לכך ברורה: הצפיפות במדינה גדולה מאוד ולכן טבעי שהבניה תתנשא לגובה גבוה במיוחד. אותם מבנים גבוהים מביאים איתם לא מעט אתגרים, כמו למשל: איך עושים שיפוצים או תיקונים שונים בגובה כזה? איך מנקים את החלונות ואיך עושים חיפויים לבניינים הגבוהים הללו? התשובה לכך ברורה: על ידי עבודות בגובה. מה שכן, חשוב להבין שעבודות בגובה זה לא עניין של מה בכך. ראשית, כמובן שצריך את הציוד המתאים כדי לבצע עבודות גובה ושנית, כמובן שצריך גם ידע וביטוחים. מטבע הדברים, עבודות שמתבצעות בגובה מביאות איתן סיכונים הרבה יותר גדולים לעומת עבודות אחרות, שכן כל נפילה עלולה להסתיים רע מאוד. לכן נשאלת השאלה: מה באמת אפשר לעשות בנידון והאם יש דרכים שבעזרתן נוכל להקטין את הסיכון לתאונות מסוגים שונים? התשובה היא בהחלט כן, וכאן בדיוק נכנסות לתמונה הדרכות עבודה בגובה.
מה זה בדיוק הדרכות עבודה בגובה?
בדרך כלל הדרכות עבודה בגובה כוללות מרכיבים מעשיים ועיוניים כאחד. זה מתחיל בכך שהעובדים מקבלים הדגמה מפורטת לגבי השימוש באמצעי הבטיחות השונים וממשיך במספר הדגמות לגבי אופן ההתנהלות הנכון בעת העבודה בגובה. במסגרת ההדרכות השונות העובדים מתנסים ומתרגלים טכניקות מגוונות, והכול במטרה לשמור על בטיחותם בעת העבודות שהם עתידים לבצע בגובה. חשוב להבין שיש גם נהלים ברורים וסדרה של פעולות שצריך לבצע כאשר עושים עבודות בגובה, ועל כל אלה מדברים במהלך ההדרכות השונות. המטרה של הדרכות עבודה בגובה ברורה: להשריש כמה שיותר את הנהלים, שכן כל אותם הנהלים נכתבו בדם. אחרי כל כך הרבה תאונות שהתרחשו בישראל סביב עבודות שונות בגובה, היום אנחנו רואים שיש נהלים מאוד ברורים בנושא. הניסיון מוכיח שככל שמקפידים יותר על הנהלים כך האפשרות להקטין את התאונות המיותרות גדלה, מה שמסביר עד כמה העניין חשוב ויעיל.
מי מעביר הדרכות עבודה בגובה?
אם חשבתם לרגע שכל אחד מהעובדים שלכם שמגיע עם ניסיון של שנים בעבודות עבודה בגובה יוכל להעביר הדרכות כאלה, כדאי שתדעו שזה כלל לא מדויק. בפועל אנחנו רואים שהדרכות של עבודה בגובה יכולים להעביר רק מדריכים שהוסמכו לעניין הזה על ידי משרד התמ"ת. חשוב להבין: העניין הזה קריטי, משמעותי והוא הרבה פעמים עושה את ההבדל בין חיים ומוות. לכן ברור מדוע, בלי קשר לתקנות ולחוקים בנושא, זה צריך להיות האינטרס שלכם, המנהלים, לדאוג לכך שכל העובדים יעברו את ההדרכות הנדרשות. כמו כן, אין כל טעם להעביר הדרכת עבודה בגובה אם היא אינה מתבצעת בצורה מעמיקה, רצינית וכמה שיותר מעניינת מבחינת העובדים. במידה ומי שיעביר את ההדרכה לא יהיה מוכשר לנושא הזה הוא עלול לאבד את ריכוז העובדים ובצורה כזאת ההדרכה לא תהיה מספיק יעילה. בנוסף, חשוב מאוד לשמור על תדירות הדרכות כאלה בארגון או בחברה שאתם מנהלים, כי רק בצורה כזאת תוכלו להבטיח שהעובדים באמת מפנימים את הנושאים החשובים הללו.
באיזה נושאים ספציפיים עוסקת הדרכת עבודה בגובה?
חשוב להבין שככל שהשנים עוברות אנחנו רואים עוד ועוד סוגים של ציוד שמשמש את מי שמבצע עבודות שונות בגובה. לכן, ככל שעובר הזמן, גם ההדרכות לגבי העבודות השונות בגובה משתנות, שכן כדי להיות רלוונטיות הן צריכות להתעדכן ולכלול את כל הציוד שבו העובדים עשויים לעשות שימוש. לכן, בעידן המודרני שבו אנחנו חיים, כאשר מדברים על הדרכות עבודה בגובה מדברים על התייחסות לנושאים שונים כמו: עבודה על סולמות, עבודות מתוך סלים להרמת אדם, עבודה בתוך מקום מוקף, עבודה מעל פיגומים נייחים, עבודה מעל גגות ועוד. יש התייחסות בהדרכות האלה, כמובן, גם לטיפולים בעצים ובגיזום שלהם, הקמת בימות והתקנת מערכות תאורה ועוד. אומנם זה נכון שאין טעם להעביר את העובדים שלכם הדרכות שאח"כ יהיו פחות רלוונטיות לחיי היומיום שלהם, אך מנגד, גם לא כדאי שההדרכה תהיה שטחית מידי. יש משמעות לכל דבר שהעובדים לומדים במהלך ההדרכות ולכן שווה לבדוק מראש מה בדיוק תכלול ההדרכה.
למה כדאי לשלוח חלק מהעובדים לקורסים בנושא הזה?
אין ויכוח על כך שאם אתם מנהלים עסק או ארגון, תמיד תוכלו להזמין מדריכים מקצועיים מבחוץ שיוכלו להגיע ולהדריך בנושא של עבודות בגובה. מדובר על מדריכים מוסמכים ומנוסים שלמדו את התחום לעומק, כך שברור מדוע תוכלו לסמוך עליהם בעיניים עצומות ובלי כל בעיה. מצד שני, האם לא הגיע הזמן שתשלחו חלק מהעובדים שלכם לקורס הדרכה כזה? התשובה היא בפירוש כן. אתם יכולים להיות בטוחים שאם חלק מהעובדים שלכם יעברו קורסים מקצועיים להדרכות עבודה בגובה, הם יפנימו את חשיבות העניין. כמו כן, בצורה כזאת תוכלו למנות אחראי על בטיחות העבודה מטעם הארגון שלכם, מה שאומר שהוא תמיד יהיה במקום כדי לפקח על הנעשה. אם תתחילו לבדוק את הסטטיסטיקה, אתם תראו שבישראל, כפי שקורה בהרבה מדינות אחרות בעולם, מתרחשות לא מעט תאונות בשנה כתוצאה מחוסר שמירה על נהלים וכתוצאה מעבודה שנעשית בצורה רשלנית. לכן חשוב לפעול למען שינוי העניין הזה, ואין ספק שהדרך הנכונה לכך היא על ידי קורסים שונים של הדרכות עבודה בגובה. למעשה, ככל שיותר עובדים שלכם יעברו את ההדרכות האלה, כך התוצאה הסופית תהיה יותר טובה והיכולת לשמור על חיי העובדים בגובה תהיה גדולה יותר.
סוגי העבודות שלרוב מתבצעות בגובה
במדינת ישראל אנחנו רואים שיש לא מעט סוגים של עבודות שמתבצעות בגובה, כמו למשל: עבודות שמתבצעות בסנפלינג אשר מטרתן היא רק ניקיון ותחזוקה שוטפת. לעומת זאת, יש גם עבודות חריגות שמתבצעות רק לעיתים בבניינים שונים, ובמקרים כאלה לרוב נדבר על תיקון של מרזבים, על התקנת מרזבים חדשים ועוד. עוד מקרה קלאסי שבו נזדקק לעבודות בגובה הוא המקרה של איטום קירות חיצוניים או שיפוצים שונים. חשוב להבין: ממש כפי שהעובדים שלכם שמבצעים בפועל את העבודה צריכים להיות מאוד מנוסים, כך הם גם חייבים להיות מודעים לחשיבות של שמירה על הנהלים. זה לא יעזור אם אתם, בתור מנהלי החברה, העסק או הארגון, תדאגו להם לביטוחים הכי טובים ומקיפים שאפשר. בסופו של דבר, אם לא יהיה פיקוח על נהלי העבודה בגובה, עלולות להתרחש גם אצלכם לא מעט תאונות שעלולות להסתיים רע מאוד.
התקנות לגבי הדרכות עבודה בגובה
עדיין נדמה לכם שאתם, בתור בעלי העסק, תוכלו להיות אלה שמחליטים האם העובדים יצטרכו לעבור הדרכות עבודה בגובה או לא? בטוחים שמדובר על עניין של "העשרה"? כדאי שתדעו שבפועל הדברים שונים בתכלית. בשנת 2007, בחודש מרץ, נכנסה לתוקפה תקנה חדשה בנושא של עבודות בגובה. בהתאם לתקנה זו, כל עובדה שמבצע עבודות בגובה של יותר משני מטרים, חייב לעבור הכשרה של עבודות בגובה. בנוסף, חשוב להקפיד לא רק על ההדרכות, אלא גם על תכנון העבודה עצמה. האם העבודה תוכננה כמו שצריך, כולל לקיחת כל הסיכונים והמזעור שלהם למינימום האפשרי? בנוסף, יש משמעות גם לשאלה באיזה ציוד של עבודות בגובה תתבצע העבודה. כפי שאתם בוודאי יודעים, היום יש מגוון אדיר של כלים וציוד שיוכלו להתאים לעבודות גובה שונות ויש משמעות אדירה להתאמת הציוד וסוג העבודה שרוצים לבצע. לכן צריך לבחור מראש האם העובדים יצאו לדרך כשיש ברשותם סלי הרמה, פיגומים, במות הרמה או כל ציוד אחר שיעזור להם להגיע בבטחה לגובה שבו הם עתידים לבצע את העבודה.
המקום המושלם לקורסי הדרכות עבודה בגובה
אתם מחפשים את המקום הנכון עבור חלק מהעובדים שלכם שבו הם יוכלו לעבור קורס הדרכות עבודה בגובה? אפשר להבין מדוע אתם מבולבלים. אומנם בסופו של דבר מי שיסיים את הקורס יקבל את ההסמכה של משרד התמ"ת, אך בפועל אנחנו רואים שקורסים כאלה מתקיימים בלא מעט מקומות. לכן יש טעם לבדוק לאן אתם שולחים את העובדים שלכם, או איפה אתם בעצמכם עומדים לעשות קורס הדרכות עבודה בגובה. ההיגיון אומר שאם אתם כבר הולכים להשקיע מהזמן ומהמרץ שלכם, לא כדאי יהיה לבחור כל קורס באשר הוא. הרעיון הוא לבחור קורס שיהיה כמה שיותר מעמיק ומקיף, כי רק מי שיעבור קורס רציני יוכל בהמשך להדריך אחרים לגבי עבודה בטיחות יותר בגובה. אין דבר חשוב יותר מהעניין הזה ולכן כדאי להשקיע בכך מחשבה. אם אתם לא רוצים שגם הארגון שלכם יכנס לסטטיסטיקה ואם אתם מעדיפים למנוע תאונות שמתרחשות כתוצאה מעבודה בגובה – השקיעו בכך מחשבה ובחרו את ההדרכות הכי טובות שיש.